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A-CAM Obligations 

 

Question:  I want to elect A-CAM.  Am I obligated to offer a standalone broadband service to my 

customers? 

 

Answer: No.  You are required to offer a standalone voice service, but you are not required to 

offer a broadband-only service. 

 

Question: Company A has 4,000 fully-funded locations in ACAM and 500 partially-funded locations.  In 

March of 2017 Company A reports 100 new locations in the USAC geocoded location portal.  In March 

of 2018, Company A reports 200 more new locations in the portal.  In March of 2019, Company A 

reports 300 more new locations.  In March of 2019, Company A also reports 1,000 pre-existing 10/1 

locations (in the eligible census blocks) in the portal.  Is Company A now compliant with the Year 4 

milestone build out requirement of 40% (40% of 4,000 = 1,600)?  

 

 Answer:  Yes, Company B is offering service to 40% of the requisite number of 10/1 locations. 

 

Question:  Company B also has 4,000 fully-funded locations in ACAM and 500 partially-funded 

locations.  In March of 2017, Company B reports 0 new locations in the USAC geocoded location 

portal.  In March of 2018, Company B again reports 0 new locations in the portal.  In March of 2019, 

Company B again reports 0 new locations.  In March of 2019, Company B also reports 1,600 pre-existing 

10/1 locations (in the eligible census blocks) in the portal.  Is Company B now compliant with the Year 4 

milestone build out requirement of 40% (40% of 4,000 = 1,600)?   

 

 Answer:  Yes, Company B is offering service to 40% of the requisite number of 10/1 locations. 

 

Question:  Assume Company C has 4,500 eligible locations.   

 

 Of those 4,500 eligible locations, in A-CAM, 4,000 are fully-funded (2,000 at 25/3 and 2,000 at 

10/1) and 500 are partially-funded (400 at 4/1 and 100 subject to reasonable request).   

 

 Company C is ACAM eligible and is currently/already 85% 10/1 built out (4,500 * 85% = 3,825 

10/1 locations that are at least 10/1 today).   

 

 In March of 2017, Company C reports 25 new 25/3 locations in the USAC geocoded location 

portal.  In March of 2018 Company C reports 25 more new 25/3 locations in the portal.  In March 

of 2019 Company C reports 25 25/3 more new locations.   

 

 In March of 2019 Company C also reports 1,925 pre-existing 25/3 locations and 1,900 pre-

existing 10/1 locations (in the eligible census blocks) in the portal.   

 

 This means that, as of March 2019, Company C now has 2,000 locations at 25/3 and 1,900 

locations at 10/1 – or 3,900 total locations at 10/1 or higher.  

 

 The company also, as of March 2019, has 375 locations completed at 4/1, bringing total locations 

installed as of that date with broadband of 4/1 or higher to 4,275.   



 

 Is Company C now compliant with the Year 10 milestone build out requirement of 95%? 

 

Answer:  No.  In this example, the carrier has met 100% of its service obligation with respect to 

the required number of 25/3 locations; 95% of its service obligation with respect to the required 

number of 10/1 locations; and 93.75% of its service obligation with respect to the required 

number of 4/1 locations.   It therefore has not yet fully met what is required by the Year 10 

milestone.   (Please note that the carrier needs to be commercially offering service to these 

locations; it is not sufficient to complete installation of facilities if service is not yet offered.)  

 

Question:  What are the consequences of failing to achieve full compliance with the buildout 

requirements in year 10 for model support? 

 

Answer:  As specified in the rules, section 54.320(d), USAC will recover support equivalent to 

the compliance gap plus 10% of the support disbursed to date (namely, 10% of the support 

provided over the ten-year term).   

 

For instance, assume a carrier is receiving $10,000 in support per year is required to serve 100 

locations in a state, but only deployed to 90 locations.  Given the Commission provided flexibility 

to carriers to meet its obligation by serving 95% of the required number of locations, in this 

instance the compliance gap is five locations.  USAC would recover support for the five unserved 

locations, plus 10% of the total. Assuming the average support per location in the state were 

$100, the carrier would be required to refund $9,450 in support for the five locations ($100 x 5 

locations x 10 years x 1.89), plus $10,000, representing 10% of the total ACAM support received 

in the state over the course of the ten-year term (10% of $10,000 times 10 years). 

 

Question:  Does the company specific construction limit per location apply to companies that elect A-

CAM support as it relates to their reasonable request deployment obligation? 

 

Answer: Carriers that elect model support should evaluate requests to extend broadband in light 

of the direction provided by the Commission in the April 2014 Connect America Order (see 

paras. 59-72). 


