
 
Update on Implementation of the Rate-of-Return Order – Q&A webinar on October 6, 2016 

 

 
FCC Responses to Questions 

 
A-CAM Path  
 
Question:  how and on what schedule will A-CAM funds be distributed? 
 
 Answer:  USAC will disburse A-CAM support monthly.   

 
Question:  Will Forms 508 still be required of A-CAM electors after the initial filing? 

 
Answer:  All companies – whether they intend to elect A-CAM support or not – should have 
filed their FCC Form 508 on October 3.  After this year, those carriers authorized to receive A-
CAM support will not have to file this form anymore. 

 
Question:  Say a company has two study areas in a state.  One study area benefits under ACAM and the 
other does not.  Given the fact that the ACAM election is at a statewide holding company level, is it safe 
to assume that the 2015 legacy support to be published by the bureau or USAC for potential glide path 
purposes (the order contemplates such a public notice – see 54.311(e)(4)) be reflected at a statewide 
holding company level as well (such that the company may even be a net winner and thus not eligible for 
glide path transition to the model)? 
 
Question (similar):  Can you clarify if one of my study areas will be losing support by going to ACAM 
but on a whole by state we decide to go to ACAM, will there be transitional payments for the one study 
area that is losing in support? 

 
Answer:  The transition payment is calculated at the holding company state-level, as shown in 
the transition payment schedule that USAC published on October 5.  There is no transition 
payment in a situation when the company receives more support from A-CAM computed at the 
state-level, even if an individual study area is receiving less support. 
http://www.usac.org/_res/documents/hc/xls/tools/A-CAM-Transition-Support.xlsx 
 

Question:  Will companies electing model support no longer be subject to the rate floor? 
 
Answer:  Correct, model recipients are no longer subject to the rate floor.  That rule only applies 
to recipients of HCLS.  47 C.F.R. § 54.318(d). 
 

Question:  If a company wishes to elect into A-CAM, is there any particular format for this notification 
letter?  
 

Answer:  There is no required format.  The carrier must submit a letter signed by an officer of the 
company confirming that the carrier elects the model-based support amount as specified in the 
Bureau’s August 3rd Public Notice announcing the offers of support and commits to satisfy the 
specific service obligations associated with that amount of support. 
 

 
 

http://www.usac.org/_res/documents/hc/xls/tools/A-CAM-Transition-Support.xlsx


 
 
 
A-CAM deployment obligations 
 
Question:  How do existing locations with 10/1 that are upgraded to 25/3 figure into the milestone 
calculations? 
 

Answer: Locations upgraded from 10/1 to 25/3 will count towards a carrier’s obligation to 
provide 25/3 to a defined number of locations. 
 

Question:  Under A-CAM, are the number of locations in a CB in the model the maximum number of 
locations in which a company can count towards their A-CAM obligation even if actual locations "on the 
ground" exceed that?  Ex. Model says 1 but there are 10 in reality. 

 
Answer:  No.  If there actually are more locations on the ground in a particular census block, a 
carrier is free to count all of them towards its deployment obligation.  Compliance will be 
determined at the state level – and not at the census block level. 
  

Number of locations in the A-CAM   
 
Question:  The model appears to require more locations for buildout than exist in my study area/eligible 
census blocks.  How do I get this reconciled – what if I do build to 100% of the locations that actually 
exist in my blocks/area, but that’s still less than the # stated in the model? 
 
Question (similar):  What, if any, specific obligations do carriers have to confirm accuracy of the 
location quantities within ACAM?  Specifically, what if there are significant differences between 
household quantities and ACAM locations – how to/need to reconcile?  
 

Answer:  The Commission recognized that “facts on the ground” may necessitate some 
flexibility in the required number of locations, and thus allowed a carrier to deploy to 95% of the 
required number of locations, without a reduction of model-based support.  (Rate-of-Return 
Reform Order at para. 33).  The Commission also indicated that carriers should have an 
opportunity to seek an adjustment of the deployment obligation if there is a widely divergent 
number of locations, and delegated authority to the Wireline Competition Bureau to adjust the 
required number of locations and reduce support accordingly.  (Rate-of-Return Reform Order at 
para. 34).  The Wireline Competition Bureau will evaluate those on a case-by-case basis.  Given 
the Bureau is working on implementing all of the other reforms, however, we are not in a position 
to handle such requests before the Nov. 1st election deadline.  

 
Timing/Information regarding various aspects of the reforms 
 
Question:  What is the status of releasing company specific AALPI and other items associated with 
Capital Investment Allowance?  
 

Answer:  On September 30th, USAC posted preliminary information regarding the capex 
allowances.  http://www.usac.org/hc/tools/default.aspx.  On September 30, NECA submitted the 
2015 carrier data to the FCC.  The Bureau set October 7 as a deadline for making any further 
corrections to carrier FCC Form 477 deployment data, which is part of the calculation.  We 
expect the final numbers for the capital investment allowance (incorporating any corrections) will 
be released by the end of October.   

http://www.usac.org/hc/tools/default.aspx


 
Question:  What is the status on estimates for 2017 and outlook years for the Pro-rata adjustment factor 
to be applied to HCLS and CAF-BLS? 

 
Question (similar):  When will we see the competitive overlaps information and the reductions due to the 
$2 billion dollar program cap? 

 
Answer:  The Bureau released the December 2015 competitive overlap information on 
September 30th.  https://transition.fcc.gov/wcb/OverlapBlocks2016ForPub.xlsx 
 
The adjustments due to the $2 billion budget cap will be announced by USAC on or before 
November 1st; we’re working to get those numbers out before November 1.  Keep in mind that 
the budget adjustments will be calculated based on the information that we have on hand now – 
the CAF-BLS forecast submitted by NECA and HCLS as calculated based on information that we 
currently have – and will not reflect the outcome of the A-CAM election or carriers electing to 
receive support pursuant to the Alaska Plan.  Depending on those elections, the budget control 
figures could well be different from the second half of 2017.  USAC will update the budget 
control on May 1st, for the upcoming tariff year.  At that time, the numbers will reflect the budget 
in place once carriers have been authorized to receive A-CAM support or support pursuant to the 
Alaska Plan.   
 

Question:  Has the FCC submitted for approval from OMB of the data collection needed to implement 
the competitive overlap rule?  What other rules are pending OMB approval? 
 

Answer:  Not yet.  The Bureau expects to seek approval under the Paperwork Reduction Act 
(PRA) for the competitive overlap rule later this fall.  PRA for the collection of deployment 
location information is in process.     
 

Operating Expense Limit 
 
Question:  What year is the HCLS opex in the USAC information? 2014 year-end? 2015 year-end? 
Latest quarterly update? Is the figure a “hard” reduction in the 2017 payment? 
 

Answer:  The opex regression is based on 2014 expenses.  It will not be a hard reduction.  After 
true-ups, a carrier will only experience reductions if its operating expenses exceed the cap. 

 
Question:  Please explain how the OpEx caps affect average schedule companies in more detail. 
 

Answer: The opex limit applies to both HCLS and CAL BLS.  For average schedule companies, 
HCLS and CAF BLS, like ICLS previously, rely on the average schedule formulas for pool 
settlements in place of revenue requirements.  The average schedule formulas are submitted by 
NECA for approval by the Commission.  The Commission will work with NECA to ensure that 
formulas properly reflect the effect of opex limits. 
  

Question:  Will the OpEx caps be re-run every year or periodically – if so, but not every year, how often 
and does the FCC have any sense of how volatile those changes could be? 
 

Answer:  The Rate-of-Return Reform Order doesn’t specify how often to refresh the opex limits 
with new data.  The Bureau intends to monitor the situation to see whether there are significant 
changes in reported costs over time.   
 

https://transition.fcc.gov/wcb/OverlapBlocks2016ForPub.xlsx


Question:  Will CAF-BLS OpEx data be trued up once the final 2017 cost study is completed, or is the 
figure USAC provided for the 2017 OpEx cap a “hard” reduction that will never be trued up even if the 
company’s OpEx actually turns out to be less than the cap? 
 

Answer:  CAF BLS will ultimately have true ups.   Data submitted on Form 509 will reflect opex 
limitations.   If final expenses are below the cap, all of the expenses are eligible for support. 
 

Capital investment allowance 
 

Question: The Capital Investment Allowance includes an exception for construction contracts entered 
into prior to the effective date of the rule.  To clarify, is the effective date of the rule May 25, 2016 (30 
days after publication in the Federal Register)? 

 
Answer:  Yes. 

 
Budget control mechanism 
 
Question:  The ROR order states that budget control shortfalls on can be recovered by adding the budget 
control impact to my consumer broadband loop rate.  How do I make up the budget control impact on 
ICLS if I have no broadband-only customers? 
 

Answer: These amounts can continue to be carried forward to be recovered later once the carrier 
is offering standalone broadband.  That is the only method for recovering these costs. 
 

Question:  Can you please explain the true-up process with respect to the budget control on CAF-
BLS/HCLS?  If the budget turns out to have been over or under the estimated budget control in a given 
period, will that be trued up and if so, when? 

 
Answer:  The Commission did not adopt a true-up process for CAF-BLS and HCLS reductions 
occurring due to the budget control.   
 

Implementation of competitive overlap rule 
 
Question:  Since it’s the last data that predates the ROR order, much like the FCC used the last available 
data prior to the order for model elections to avoid “gaming,” will the 12/31/15 Form 477 data be used in 
the non-model competitive overlap process? 
 

Answer:  Not necessarily.  The Commission directed the Bureau to use “the most recent publicly 
available data at the time it releases the initial Public Notice” commencing the challenge process.  
(Rate-of-Return Reform Order at para. 123).  Given that we still need to get PRA approval for the 
challenge process, and that takes a number of months, we do not expect to start the challenge 
process until sometime in the 2017, and it’s possible that a new data set will be publicly available 
by then (the June 2016 data set that carriers just submitted). 
 

Question:  Will the competitive challenge process and resulting reductions in legacy support be applied 
on a prospective basis only, or will it also be applied retroactively to 1/1/2017? 
 
 Answer:  The reductions in support will be applied only on a prospective basis. 

 
 
 



 
Deployment obligations for carrier receiving CAF BLS 
 
Question:  In determining the number of locations for broadband deployment under the Legacy program 
(paragraphs 169-171), the calculation involves dividing projected 5 year CAF-BLS (adjusted by a factor 
to reflect current 10/1 deployment) by an average cost per loop to determine the number of locations to 
which a carrier must deploy 10/1.  What happens if the calculated number of locations is greater than the 
actual number of potential eligible locations (locations in census blocks that do not have 10/1 and are not 
competitive)?  Based on some preliminary calculations, this anomaly can occur.   
 

Answer:  We just released the schedule showing deployment obligations under the two methods 
(weighted average cost and A-CAM) for CAF BLS on October 6th.  We encourage carriers to 
look at the actual figures.  https://transition.fcc.gov/wcb/SacBuildoutSheetDisplay.xlsx 
 

Tariffing  
 

Question:  As a non-model company, if the FCC's broadband-only loop cost estimation method (common 
line revenue requirement at 100% allocation) materially exceeds my broadband-only loop costs assigned 
to interstate special access in my cost study, what costs are removed from special access? 
 

Answer:  After moving the costs, if the special access rates produce revenues that would result in 
the carrier exceeding the permissible rate of return, those rates should be adjusted.  The 
reallocated costs would be included in the new Broadband-only Loop category and would be 
included in developing the resulting broadband loop rate. 
 

Question:  Carriers must exit the NECA common line pool to receive model support.  But a LEC can 
only leave the pool on July 1 of each year – is that going to change for this year only to permit model 
support as of January 1? 
 

Answer:  Yes.  The Commission has already decided the carriers slated to receive A-CAM 
support will exit the pool mid-year. 
 

Question:  on the question relative to ACAM support that begins January 1st and the timing of exiting 
the CL pool, I believe you said the FCC has addressed this and that the exit will occur at mid-year.  Is that 
correct? 
 

Answer:  Yes, in paragraph 195 of the Rate-of-Return Reform Order, the Commission 
determined that carriers electing model support must leave the NECA common line pool.  For 
these carriers, the pool exit will occur mid-year.  If the A-CAM model-based support elections 
are not finalized in time for carriers to meet the December 19, 2016 filing date, the Bureau will 
issue a Public Notice concerning the timing of tariff filings to implement those elections. 
 

Question:  For a company that elects the A-CAM, what consumer broadband only rate can they charge? 
Are they limited to the $42.00, or can it be higher or lower? 
 

Answer:  A carrier electing A-CAM is permitted but not required to charge a wholesale consumer 
broadband only loop rate that does not exceed $42 per loop per month. 
 

Question:  Will companies electing model support be able to charge SLCs using the NECA tariff or will 
they need to file their own interstate tariffs?  

 

https://transition.fcc.gov/wcb/SacBuildoutSheetDisplay.xlsx


Answer: Carriers will be free to charge SLCs using the NECA tariff, or file their own tariffs. 
 

Question:  In the context of RoR carriers electing ACAM model support, has the FCC established any 
rules or requirements for either interstate OR intrastate tariffs for special access and/or consumer 
broadband loops?   
 

Answer:  On October 6, the Bureau released a tariff procedures order addressing these 
implementation issues in more detail.  
http://transition.fcc.gov/Daily_Releases/Daily_Business/2016/db1006/DA-16-1145A1.pdf 
 

Deployment Reporting 
 
Question:  It would be great if you were to cover reporting timelines, reported information, etc. 
 

Answer:  The Wireline Competition Bureau is working on a Public Notice summarizing the 
reporting requirements, so we’ll just hit the highlights here.   Form 481 will still be due on July 1.  
There will still be a state certification on October 1.  Location reporting will begin as soon as we 
have PRA approval, which we are currently seeking, and the location reporting portal is ready to 
accept filings, which USAC is currently developing.  Going forward, carriers will be able to 
report newly deployed locations throughout the year, but they must be reported and certified no 
later than March 1 for the prior calendar year. 
 

Question:  Will the FCC be providing greater clarification and guidance on how a company is to define a 
"location" for buildout reporting purposes? 
 

Answer:  The Bureau is working on a Public Notice that will provide further guidance regarding 
location reporting. 

 
Question:  What is the specific definition of a new (served) location? 
 

Answer:  The Bureau will issue additional guidance in the future, but at a high level, we’re using 
the definition of a housing unit as adopted by the U.S. Census.  Big picture, a housing unit is a 
house, an apartment, a group of rooms, or a single room occupied or intended for occupancy as 
separate living quarters.  The Census definition goes on in more detail to specify a variety of 
situations that are excluded from the definition. 

 
Question:  When is a location considered Served? (e.g., ability to turn up 10/1 or 25/3 service w/i 10 
days?) 
 

Answer:  The carrier has to be holding itself out to the public as offering the service and be 
willing and able to provide service to a requesting customer within ten (10) business days. 

 
Question:  To report the geocode for locations that do not take our service, would it be acceptable to use 
the 911 addresses in the blocks that we can serve? 
 

Answer:  Carriers are required to submit geocodes under the rules.  We expect the upcoming 
Bureau Public Notice to provide further guidance regarding methods for obtaining location data.  

 
Question:  If a company's Broadband build out meets the compliance requirements of the Order with the 
exception of not having built a solution for the middle mile, will this affect any eligible support the 
company is entitled to or has already received? 

http://transition.fcc.gov/Daily_Releases/Daily_Business/2016/db1006/DA-16-1145A1.pdf


 
Answer:  Compliance is determined based on actually offering service meeting the requisite 
requirements to end users.  It is not enough to extend facilities but not be able to offer service.  
What the Commission is focused on is whether the consumer can call up the carrier and get 10/1 
Mbps service.  If the carrier is unable offer that to the required number of locations due to 
insufficient middle mile, then it would not be complying with the rules.  It would be subject to the 
applicable rules for reductions in support for non-compliance.  47 C.F.R. § 54.320(d). 
 
It’s worth noting that A-CAM support recipients are not limited to using the support only for last 
mile facilities that traditionally have been supported through HCLS and ICLS, but may use 
support anywhere in their network to upgrade their ability to offer the requisite service levels in 
those census blocks where support is provided. 

 
Reporting to state PUCs 

 
Question:  The order eliminates the requirement for ETCs to file duplicate copies of Form 481 with state 
PUCs.  Are there any other forms that ETCs will not be required to submit to state PUCs, such as Form 
690 or Rate Floor Data Forms? Estimated effective date?  
 

Answer:  Actually, the FCC has not, to date, eliminated the requirement for ETCs to file copies 
of Form 481 with their state commission.  Rather, the Further Notice sought comment on whether 
to eliminate the state filing requirement if states instead were able to access all of the information 
directly from USAC; that proposal remains pending.  Carriers thus should be prepared to file 
Form 481 in 2017 with states and Tribal government as appropriate.  Meanwhile, USAC is 
working on a broader initiative to improve online tools regarding high-cost program information. 


